Kawa towarzyszy nam już od dawnych pokoleń, znana jest ze swoich cennych właściwości i przyjemnego smaku. Prawdziwi koneserzy kaw znają się na wszystkich jej rodzajach i umieją rozróżnić każdy ze smaków. Poznając wszystkie gatunki kaw można przekonać się o tym, że każda kawa ma inny smak i przede wszystkim aromat.
Być może wiele razy zastanawiałeś się co oznacza napis na opakowaniu kawy: 100% Arabica, 100% Robusta, a więc warto to wyjaśnić. Istnieją dwa najlepsze, najbardziej wyselekcjonowane gatunki kaw, są nimi właśnie Arabica i Robusta, te gatunki zależnie od pochodzenia różnią się jakością oraz charakterem. Arabikę uprawia się w krajach afrykańskich, Brazylii, Jawie i Sumatrze, ma mocny aromat i jednocześnie delikatny smak.
Z kolei Robusta hodowana jest w tropikalnych dżunglach Wietnamu i płaskowyżach Ugandy. Od Arabiki odróżnia ją to, że jest mocna i kwaskowa. Napisy na opakowaniu 100% Arabica i 100% Robusta informują o tym, że w opakowaniu skrywają się starannie wyselekcjonowane ziarna jednego gatunku o jak najwyższej jakości.
Ziarna Arabiki są podłużne i zielone, kawa z tych ziaren ma bardzo delikatny smak, ale jednocześnie jest bardzo aromatyczna. Napar z tych ziaren posiada niską zawartość kofeiny, którą szacuje się na 1-1,7%. Bez wątpienia jest to najpopularniejszy gatunek kawy, ale jednocześnie bardzo trudny w uprawie. Musi być spełnionych kilka warunków, aby drzewko kawowca mogło rosnąć, przede wszystkim potrzebny jest klimat tropikalny, temperatura nie może przekraczać 30 stopni, ale jednocześnie nie może być niższa niż 15 stopni Celsjusza.
Ważne jest też, by plantacja znajdowała się na wysokości 900-2000 m n.p.m. Jeśli chodzi o kawę Robusta to ziarna jej są mniejsze i bardziej owalne od ziaren Arabiki. Ich kolor jest bladozielony, a niekiedy szarawy. Jest drugim co do popularności rodzajem kawy, jeśli chodzi o jej uprawę to wykazuje dużo mniejszą podatność na różnego typu schorzenia, szkodniki czy złe warunki atmosferyczne. W przeciwieństwie do Arabiki może być hodowana na mniejszych wysokościach. Po zaparzeniu ziaren napar ma mocny, gorzki smak,a jeśli chodzi o zawartość kofeiny to jest większa, gdyż wynosi 2-4,5%.
Patrząc na światową produkcję to swój większy udział ma Arabika, gdyż wynosi prawie 70 %, a z kolei udział Robusty nie przekracza 30%. Około 1% światowych upraw stanowi jeszcze jeden gatunek kawy, a jest nim Liberika. Przede wszystkim ceniona jest za swoją wydajność, bowiem jej ziarna są dwukrotnie większe niż ziarna pozostałych kaw. Na tym kończą się plusy Liberiki, drzewa tego gatunku rosną nierównomiernie, w tym samym czasie na drzewie są zarówno owoce dojrzałe jak i niedojrzałe, są zarówno kwiaty rozwinięte jak i te przekwitłe. Z tych oczywistych względów plantatorzy nie chcą zajmować się uprawą Liberiki, gdyż uprawa jej sprawia problemy, dlatego decydują się na gatunki kawowców, których wzrost łatwiej jest przewidzieć. Śmiało można rzec, że kawa ma wiele wspólnego z winem, ponieważ swój indywidualny smak, jedyny w swoim rodzaju, zawdzięcza owocom rośliny i panującemu tam klimatowi. Nasłonecznienie, opady, gleba, a nawet wysokość, na której znajduje się uprawa ma znaczący wpływ na aromat kawy i jej nuty smakowe.
Wysokiej jakości kawę z najlepszych plantacji dostaniesz w delikatesach włoskich na stronie https://advancedfood.pl/kawa, możesz tam również kupić markowe herbaty zielone, czerwone oraz przysmaki kuchni włoskiej.