Oliwa z oliwek jest znanym na całym świecie i jednocześnie najzdrowszym olejem. Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, dlatego nie powinniśmy o niej zapominać tylko regularnie spożywać. Na sklepowych półkach można znaleźć wiele rodzajów z Grecji, Włoch, a nawet Hiszpanii, jednak należy wybierać z głową i patrzeć na to, by nie dać się oszukać.
Oliwa z oliwek, aby przynosiła korzystne dla zdrowia właściwości musi być oryginalna. Dobra oliwa to taka z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli extra virgin. Może się zdarzyć, że na półkach zamiast prawdziwej oliwy będzie stać mieszanka oleju rzepakowego ze słonecznikowym jedynie z domieszką oliwy, dlatego trzeba uważnie się przyglądać i czytać etykiety. Aby się przekonać czy w butelce jest oliwa należy włożyć ją do lodówki, jeżeli zgęstnieje to oznacza tylko jedno, że jest to faktycznie prawdziwa oliwa.
Jeśli nie chcemy dać się oszukać to należy zwracać także uwagę na cenę, zbyt niska świadczy o tym, że mamy do czynienia z podróbką oliwy, a nie z oryginalną oliwą z oliwek. Ponad to prawdziwa oliwa zawsze jest w ciemnej butelce. Bogactwo smaku, aromatu, a także obecność wielu składników odżywczych cechuje tylko jeden rodzaj oliwy extra virgin, jest ona nierafinowana, a z przodu butelki powinna mieć napis po włosku „olio extra vergine di oliva” bądź podobny w innym języku, w zależności od tego skąd pochodzi. Na sklepowych półkach można znaleźć także oliwę virgin, jest trochę wyższej kwasowości, ale także nierafinowana i z pierwszego tłoczenia.
Innym rodzajem oliwy może być Pure, na której butelce powinien widnieć napis: „oliwa z oliwek składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia”. Zarówno smak jak i zapach tego oleju jest neutralny, nie posiada ani witamin, ani polifenoli i żadnych innych właściwości oliwy extra virgin. Mimo to może być wykorzystywana w kuchni, jednak po co używać czegoś co nie ma żadnych składników odżywczych… Można dostać jeszcze oliwę z wytłoczyn oliwnych, jest to najniższa pod względem jakości kategoria oliwy. Uzyskuje się ją przy użyciu substancji chemicznych z resztek, które pozostają po wytłoczeniu oliwy extra virgin. Na opakowaniu powinien widnieć napis: „oliwa sansa”, „pomace oil”, „oliwa z wytłoków oliwnych”.
Żadna z tych oliw nie jest w stanie zastąpić prawdziwej oliwy extra virgin. Ten drogocenny olej ma piękny żółtozielony kolor i mętną konsystencję. Jej charakterystyczny aromat i gorzki posmak zawdzięcza związkom fenolowym, które są bardzo pożądane dla zdrowia. Cenne dla zdrowia właściwości oliwy z oliwek znane są już od pradawnych dziejów, a sama w sobie oliwa jest symbolem kuchni śródziemnomorskiej, w której dominują zdrowe, nieprzetworzone produkty, ryby, świeże warzywa i dobrej jakości sery. Oliwa z oliwek podbija serca coraz to większej ilości Polaków i jest realnym zagrożeniem dla pozycji oleju rzepakowego i słonecznikowego.
Oliwa Almazaras de la Subbetica
Najwyższej jakości oliwa z oliwek posiada szereg właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, bowiem zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że ten drogocenny tłuszcz zapobiega wielu procesom zapalnym i chorobotwórczym. Dzięki zawartości antyoksydantów oliwa może chronić przed chorobami nowotworowymi. Przeciwdziała wielu chorobom, na które ludzie często zapadają, m.in. na miażdżycę, cukrzycę, a także nadciśnienie. Systematyczne spożywanie dobrej jakości oliwy z oliwek naprawdę może ochronić przed zachorowaniem, byśmy mogli dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem.
Wysokiej jakości oliwy znajdziemy w sklepach internetowych m.in. w Advancedfood, gdzie dostaniemy oryginalne oliwy portugalskie np. Casa De Santo Amaro, oliwy greckie jak Mana Gea, czy też uznawane za najlepsze na świecie oliwy hiszpańskie, konkretnie mowa o Almazaras de la Subbetica. Każda z dostępnych tam oliw jest w 100% oryginalna. Tego typu oliwę można kupić dla siebie, ale również na prezent dla bliskiej osoby lub na rocznicę. Prezent w postaci oryginalnej najwyższej jakości oliwy z oliwek docenią szczególnie osoby, które smakują się w tego typu luksusowych wyrobach.